Home / Nieuws / Nordschleife verrast rallyleider Mats vd Brand

Nordschleife verrast rallyleider Mats vd Brand

Voor Mats vd Brand en Eddy Smeets was het de allereerste Rallye Köln-Ahrweiler. Het voorbije seizoen bewees het duo dat ze goed kunnen presteren op onbekend terrein maar dat was buiten de Nordschleife gerekend. De groene hel verslindde de M3 van Mats en Eddy toen ze mooi aan de leiding lagen.

Mats VD Brand: Net zoals Ieper was dit een wedstrijd die voor niks meetelde voor ons. Op vraag van mijn supertuner Dries Bosch reden we Köln-Ahrweiler om het seizoen mooi af te kunnen sluiten. Ons amuseren, visitekaartje afgeven en de zegereeks van de oppermachtige Berlandy proberen te doorbreken was stiekem ons plan. Iets wat we van begin af aan duidelijk maakte want na de vrijdagavond stonden we met 7,2 seconden voorsprong aan de leiding voor de lange tweede wedstrijddag. Onze safe bandenkeuze zaterdagochtend bleek een goede beslissing want de proeven lagen er veel gladder bij dan verwacht, maar dat was nog niets vergeleken met de Nordschleife. Dat was gewoon ijs rijden zonder spikes en de eerste snelle bocht klapten we tegen 140 km/u in de vangrail. We hebben erna nog verder gereden tot de draagarm afbrak, nota bene net waar onze tuner Dries en een heleboel Nederlandse supporters stonden. Die zaten samen met ons te balen want ze hadden ook graag een Nederlander zien winnen…

Eddy Smeets: Op dag 2 opende Berlandy met een scratch maar op KP 3 en 4 waren wij opnieuw de snelste. Dat tempo werd aangehouden op het eerste gedeelte van KP 5 – de weg naar de Nordschleife toe – maar eenmaals op de zogenaamde groene hel bleek dat tempo helaas te hoog. De jonge wolf naast me werd meteen afgestraft, terwijl anderen de Nordschleife overleefden. Meteen legt dat meteen bloot wat de sterkte maar tegelijk ook de zwakte van Mats als rijder is: hij geeft altijd alles en rijdt constant op 98 à 100%, nooit minder. Zolang het goed gaat, zorgt dat voor knappe passages en gruwelijk snelle tijden met een van de heerlijkste rallyauto’s ooit. Maar als je flirt met de limiet en/of gladheid je verrast, kan het ook fout gaan, iets waardoor we jammer genoeg Köln-Ahrweiler niet op ons palmares kunnen zetten.

Foto: Patrick Mohr